Jak zerwać z saharozą?

0
640
źródło: pixabay.com

 Saharoza, czyli dobrze nam znany biały cukier bywa podstawą w kuchni. Dajemy go do herbaty, kawy i prawie każdej słodkiej potrawy. Tymczasem jego nadużywanie powoduje wiele ubocznych skutków dla naszego zdrowia, o czym szczegółowo możesz przeczytać tutaj: kliknij.

Myślisz sobie: „no dobrze, cukier powoduje otyłość, próchnicę, depresję i wiele innych chorób, ale jak tu bez niego żyć?” Wyobraziłeś sobie, że twoje życie na zawsze przestanie być słodkie, wypełniać je będą tylko gorzkie, kwaśne i słone potrawy. A my przecież tak lubimy słodkie. Spokojnie, chodzi tylko o wyeliminowanie białego cukru z naszej diety. Za to znajdziecie tutaj mnóstwo słodkich, naturalnych substancji, którymi możecie go zastąpić. 

Miód

Niepasteryzowany miód to skarbnica wielu witamin i składników odżywczych. Dodatkowo działa przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność, jest świetnym antyoksydantem. Nie jest więc to „pusty” cukier, ale pełen cennych walorów odżywczych. Miód również jest kaloryczny i należy zachować umiar, ale o wiele zdrowiej posłodzić herbatę łyżeczką miodu niż białego cukru.

źródło: pixabay.com

Cukier trzcinowy

Czyli cukier złotobrązowy. W smaku bardzo podobny do zwykłego cukru, ale o wiele cenniejszy od niego pod względem zawartości minerałów. To po prostu nierafinowana i nieoczyszczona wersja cukru białego. Stąd lepiej sięgnąć już po niego, ale wiadomo cukier to cukier, więc nie przesadzajmy. Ich kaloryczność jest bardzo podobna.

Ksylitol

To niskokaloryczny cukier brzozowy, jak sama nazwa mówi, pozyskiwany z kory brzozowej. Jego wielką zaletą jest to, że wchłania się powoli, dzięki czemu nie wywołuje gwałtownych skoków insulinowych. Posiada również o wiele niższą kaloryczność niż tradycyjny cukier.

Zobacz podobny temat – jak robić zdrowe zakupy?

Stewia

To roślina, której liście są słodsze od cukru buraczanego (cukru białego), ale mimo tego nie powoduje gwałtownych zmian w poziomie insuliny (podobnie jak ksylitol). Ogromną zaletą stewii jest fakt, że nie zawiera ona węglowodanów, a tym samym nie tuczy. Posiada jednak specyficzny smak, który nie wszystkim przypada do gustu.

Melasa

To syrop (z kukurydzy, jęczmienia lub prosa), składający się z cukrów prostych, ma żółto-brązowy kolor, słodki smak i zapach słodu jęczmiennego. W czym jest lepszy od tradycyjnego cukru? Zawiera duże ilości miedzi i innych mikroelementów. Nie podnosi poziomu glukozy we krwi (jej zawartość w melasie wynosi ok. 25%). 100g produktu zawiera około 315 kcal, czyli zdecydowanie mniej od cukru białego.

źródło: wikipedia.org

Syrop ryżowy

Ma karmelowy smak, jest mniej słodki od cukru i mniej kaloryczny od niego. Ma pozytywny wpływ na trawienie i jest bogatym źródłem witamin z grupy B. Powstaje z ugotowanego brązowego ryżu, po przetworzeniu za pomocą enzymów.

Syrop klonowy

To gęsty, jasnobrązowy syrop, który jest źródłem cukrów, witamin i soli mineralnych. Mniej kaloryczny od białego cukru. Posiada właściwości przeciwzapalne, zawiera także przeciwutleniacze, pozytywnie wpływa na osoby, chorujące na cukrzycę typu II.

źródło: party.pl

To i tak nie wszystkie zamienniki białego cukru. Przy tylu alternatywach, rzucenie go nie powinno wam sprawić problemu. A zamiast sięgać po słodzone napoje i słodycze pełne sacharozy lub syropu glukozowo-fruktozowego( który szkodzi nawet bardziej od białego cukru), lepiej zainwestować w owoce, lub słodycze domowej roboty, dosładzane substancjami wymienionymi powyżej. No to słodkiego życia! 🙂

Poznaj przepisy na naturalne wody smakowe!

Nie wiesz, jak ruszyć z biznesem? Dowiedz się! Kliknij tutaj: klik.